Bahan-bahan yang diperlukan

4 keping ikan tenggiri
2 biji tomato - dibelah 4
5 kacang bendi
3-4 bawang merah (hiris)
2 ulas bawang putih (hiris)
2 sudu teh serbuk kari - bancuh dengan 2 sudu air
2 cawan santan pekat
1/2 cawan jus asam jawa
1 tangkai daun kari
2 sudu minyak masak
Garam secukup rasa

Cara penyediaan

1) Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan barang putih hingga naik bau.
2)Masukkan bancuhan serbuk kari hingga naik bau. Masukkan daun kari.
3)Masukkan santan dan masak hingga mendidih.
4) Masukkan tomato, bendi, dan jus asam jawa. Masak sehingga 10 minit.
5) Masukkan ikan dan biar mereneh buat seketika. Tutup api.

Sedia dihidangkan bersama nasi.

Selamat Mencuba!!

BTemplates.com

Categories

Popular Posts

Blog Archive